koolhydraten

Hebben we koolhydraten echt nodig bij het sporten ?

Vele huidige ‘gezonde’ diëten adviseren om koolhydraten te vermijden. Dit steunt echter op onvoldoende wetenschappelijke argumenten om hier een duidelijke theorie over uit te bouwen. Er is veel meer wetenschappelijke evidentie dat we koolhydraten WEL nodig hebben. De argumenten die dergelijke publicaties aanhalen zijn de volgende: Koolhydraten die niet gebruikt worden of niet in onze koolhydratenreserve worden gestockeerd gaan zich opslaan onder de vorm van vet via een complex systeem. Echter is de overgang van koolhydraat opslag naar vetopslag voor SPORTERS pas na een hele grote koolhydraatconsumptie die moeilijk te bereiken is. Voor niet-sporters gaat deze overgang reeds vroeger plaats vinden. Overdaad is dus nooit goed maar de koolhydraten volledig schrappen is zeker geen goed idee zo zal verder in dit artikel blijken.

Wat zijn koolhydraten nu weer? Kort door de bocht zijn dit suikers. Maar we hebben snelle en trage suikers. Snelle betekent dat ze snel worden opgenomen in onze cellen en ons dus snel energie geven. Maar hoge pieken hebben ook diepe dalen… trage suikers komen minder snel in de cellen en gaan er ook langer blijven. Voorbeelden van snelle suikers zijn tafelsuiker, honing, koekjes, witte graanproducten,… Voorbeelden van trage suikers zijn havermout, muesli, volkoren pasta, bruin brood,…

Ons lichaam gebruikt deze koolhydraten op twee manieren. Als eerste manier worden koolhydraten gebruikt als primaire energiebron. Vergelijk het met een kacheltje, dat heeft altijd houtblokjes nodig. Daarom is het ook zo belangrijk om koolhydraten te nemen bij het ontbijt. Het laat het kacheltje starten met (ver)branden. Dus een ontbijt zonder koolhydraten laat uw kachel niet (ver)branden en zal u dus op termijn laten bijkomen. Tweede manier is de reserve. We gebruiken de koolhydraten die we innemen om te denken, bewegen, functioneren en sporten. Hebben we van deze inspanningen nog wat koolhydraten over dan slaat ons lichaam dit op in een reservoir voor wanneer we in nood komen (geen eten voor handen, hongerstaking,…) dit is de zogenoemde glycogeenreserve. Deze kan echter wel vol geraken. Wanneer onze glycogeenreserve vol zit gaan de overige koolhydraten gestockeerd worden onder de vorm van vetten. Er is dus wel een maximale koolhydraatinname om deze vetverhoging te voorkomen maar dit maximum is vrij veel en zeker voor sporters. Het is dus niet nodig om koolhydraten te schrappen, je kan ze wel beperken.

Wat gebeurt er nu als we geen koolhydraten eten? Dan hebben we dus geen kacheltje dat gestart en onderhouden wordt. Maar ons kacheltje wil toch heel graag branden, dus gaat het zoeken naar alternatieve bronnen. Zoals spieren en vet. Ok leuk we gebruiken vet MAAR we gebruiken veel meer spieren om op te branden. Die hebben we toch net nodig? Dan mag je nog zo veel eiwitten eten als je wil, ons lichaam zal nooit zo veel eiwitten kunnen verwerken en opslaan in onze spieren om die schade te herstellen. Daarbij komt dat hierdoor de recuperatie van onze training veel moeilijker zal verlopen omdat onze eiwitten al bezig zijn met energie te voorzien en we vragen daarnaast dan ook nog eens om onze spieren te herstellen.

Het is als sporter dus zeker niet aangeraden om koolhydraat- vrij te eten omdat we die koolhydraten nodig hebben om de training vol te houden en om alle eiwitten naar de spieren te laten gaan in plaats van naar ons kacheltje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.