Streven naar het laagste vetpercentage?

Female athlete traid is een syndroom die voorkomt bij intensief sportende vrouwen met ondergewicht. Het bestaat uit een energietekort (meestal ten gevolge van een eetstoornis); menstruatiestoornissen of het uitblijven van de menstruaties (amenorrhea); broze botten of osteoporose.

female-athlete-triad-picture22

Een Energietekort is een verstoord evenwicht tussen de energie inname en het verbruik. In de meeste gevallen is dit ten gevolge van een eetstoornis waarbij de atlete gaat streven naar een zo laag mogelijk gewicht/vetpercentage om de prestatie gunstig te beïnvloeden. Soms kan dit ook een andere medische achtergrond hebben zoals schildklierproblemen of door een heel zwaar trainingsprogramma.

De vetmassa heeft ook een hormonale functie. Het gaat stoffen produceren die van invloed zijn op de menstruatie. Bij een tekort aan vetmassa worden deze stoffen dus niet geproduceerd en zullen de menstruaties negatief beïnvloeden worden. Daarbij zal de lage vetmassa er ook voor zorgen dat de oestrogeenactiviteit verlaagd is waardoor de menstruaties verstoord zijn of uit blijven. Ook een hoge lactaatproductie kan de menstruaties laten afnemen of uitblijven.

Daarnaast is er ook risico op zwakke botten of zelfs osteoporose. Door de lage voedingsinname worden er ook minder bouwstoffen ingenomen die onze botten ‘voeden’. Door het lage oestrogeenniveau in het lichaam worden de botten ook brozen. Oestrogeen zorgt er namelijk voor dat osteoclasten (‘botafbrekers’) niet kunnen werken. Maar doordat er dus onvoldoende oestrogeen geproduceerd wordt kunnen de afbrekers hun gang gaan.

Het is dus niet zonder risico om te streven naar een zo laag mogelijk gewicht als vrouw. Het is zeker gunstig voor de prestatie om ‘scherp’ te staan en te streven naar zo weinig mogelijk mee te sleuren last, echt te sterk streven naar dit gewicht is verbonden met risico’s. Een ideaal vetpercentage kan niet worden gezegd, dit is voor elke persoon anders, staar u dus niet blind op 1 waarde.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.