Kwaliteit van nieuwe melkvarianten: Wat kies ik als sporter?

Als baby kregen we allemaal een variatie op melk. Is het nu moedermelk of flesvoeding, we zijn er allemaal al mee in aanraking gekomen. Ondertussen zijn er een hele boel varianten van melk zoals sojamelk, rijstmelk, amandelmelk, kokosmelk, enz. Ze worden alsmaar meer in de picture gebracht door voedingsproducenten. Deze specifieke types melk kunnen zeker en vast geïntroduceerd worden in een dagelijkse algemene gezonde voeding, gezien ze vaak een lager gehalte aan suikers en vetten bevatten (indien de ongezoete variant genomen wordt). Het zijn plantaardige varianten, wat maakt dat ze ook minder verzadigde vetten bevatten en dus zeker mogen toegevoegd worden aan je dagelijkse voeding. Kies dus gerust voor dergelijke melken bij het ontbijt of als tussendoortje.

 

mel1Er is wel een aandachtspunt bij het gebruik van deze melkvarianten. Ze voorzien je namelijk van minder eiwitten dan de normale koemelk. De gewone koemelk bevat gemiddeld 3.5g eiwitten/100g. Plantaardige melken daarentegen bevatten een verwaarloosbare hoeveelheid eiwitten (amandelmelk 0.4g/100g; kokosmelk 0.1g/100g; rijstmelk 0.1g/100g). Sporters hebben eiwitten nodig om spieren op te bouwen of te laten herstellen. Na een training is het dan ook belangrijk om ook een eiwitbron in te nemen zodat de kleine spierafbraak, die tijdens het sporten geïnduceerd wordt, terug kan herstellen. Voor atleten die spiermassa willen opbouwen, is het bovendien zeker aangewezen eiwitten voor en/of tijdens de inspanning te gebruiken.

 

De eiwitsamenstelling van koemelk is bovendien gunstig voor sporters. Koemelk bevat ongeveer 20% wei (Engels: Whey) eiwitten. Dit is de eiwitsoort die het snelste wordt opgenomen en die je dus best inneemt direct na een training. Daarnaast bevat het ongeveer 80% caseïne. Deze eiwitsoort is ook belangrijk in functie van het herstel. Het zorgt ervoor dat het herstel van de spieren, in eerste instantie teweeggebracht door het wei eiwit, op langere termijn ook wordt aangehouden. Melk zorgt dus voor een onmiddellijke start van het herstel door de wei en voor een aanhoudend herstel door de caseïne.

 

sojamelk-300x2321

Indien mensen de voorkeur hebben om volledig plantaardig te eten (vegetariërs of veganisten), kiezen zij best voor sojamelk. De hoeveelheid eiwitten in sojamelk komt namelijk het best overeen met die in koemelk (3g eiwitten/100g). Ook de snelheid van opname van het soja eiwit leunt dicht aan bij de snelheid van het wei eiwit. Vegetariërs of veganisten kunnen dus zeker met inname van plantaardige sojamelk zorgen voor een degelijke recuperatie van het lichaam!

 

 

We kunnen dus concluderen dat plantaardige varianten van melk zoals rijstmelk, kokosmelk en amandelmelk zeker passen binnen het dagelijkse voedingspatroon, gezien het lage verzadigde vetgehalte. Koemelk of sojamelk zijn dan weer de varianten die het best genomen worden in functie van kwalitatief herstel of spieropbouw bij sporters.

Louise.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.