Training tijdens de winter: voedingsadvies

Niet iedereen kan tijdens de koude winter maanden vertoeven op warmere plaatsen. Of u nu in België blijft of naar de zon trekt, iedereen heeft hetzelfde doel: fit geraken tegen de zomer als het seizoen van vele duursporters terug start. Daarom moet in beide gevallen de voeding ook aangepast worden aan de weersomstandigheden. Maar wat moet u doen bij een koude, natte of winderige trainingsdag?

Een goede uitrusting is alvast van groot belang. Maar naast een aangepaste kledij vraagt het lichaam ook nog extra energie om onze temperatuur op peil te houden.

Vaste voeding

Start de training niet op een nuchtere maag. Als u net voor de training een koolhydraatrijke snack eet (vaste vorm) zoals een energiereep, peperkoek, banaan, meliwafel,… zal uw lichaam door het verteringsproces al wat warmte vrij geven. Ook zorgt vaste voeding tijdens de training voor een gevuld gevoel. Dit kan voornamelijk van pas komen bij hele lange trainingen.

Sportdank

Of het nu koud of warm weer is, vocht gaat sowieso verloren en moet dus worden aangevuld. Ook al verliezen we tijdens koud weer minder vocht, de balans moet op peil blijven! Met sportdranken worden zowel koolhydraten als vocht aangebracht. Bij heel koud weer kan de sportdrank eventueel wat meer koolhydraten bevatten ten opzichte van de sportdranken tijdens zomerse ritten, dit om voldoende energie aan te leveren om de temperatuur op peil te houden. Houd er wel rekening mee dat een hogere koolhydratenwaarde de maaglediging kan remmen en eventueel maag- en darmklachten kan geven.

Bepaalde merken hebben ook een sportdrank met extra koolhydraten die alsook kunnen verhit worden wat een aangenaam gevoel geeft tijdens de trainingen. Een voorbeeld hiervan is de Etixx Carbo-Gy.

2 antwoorden
 1. kristof
  kristof zegt:

  Warme drank kan idd deugt doen .
  Als je meer dan 2.5 u of langer onder weg bent is het dan nog warm?
  Of hoe doe je het best om dat warm te houden?
  Speciale drinkfles?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.