Pulso – Preventielab atleet in de kijker: Het voorjaar van Piet Allegaert

Brussel Opwijk: Eerste echte test

Vanaf het begin van deze winter word ik begeleid door Pulso-Preventielab. Ik heb daarvoor gekozen omdat dit sportwetenschappelijk centrum samenwerkt met mijn ploeg EFC-Etixx en ik dit jaar toch meer gestructureerd wou trainen doorheen het jaar.

De wintervoorbereiding startte eigenlijk met 6 weken revalideren van een val vorig seizoen. Daarna kon ik mij volledig focussen op de trainingen met de fiets. Ik volg mijn studies nu ook via afstandsonderwijs zodat de combinatie wat makkelijker is. In de examens probeerde ik zo goed als mogelijk mijn trainingsprogramma, dat wordt opgesteld door Matthias Boetens, te volgen. Dit lukte vrij goed en ook voor mijn examens slaagde ik over de hele lijn. Na de examens was het volle focus op mijn trainingen voor een aantal weken.

Met de ploeg gingen we in februari op stage naar Mojacar, waar er goed gewerkt werd. Toen ik terugkwam legde ik bij Pulso mijn beste inspanningstest af van de voorbije jaren en wist ik dat ik klaar was voor het begin van het wielerseizoen. Er werd meteen een klassieker voorgeschoteld, namelijk Brussel-Opwijk. Ik wou er mij al in de kijker rijden, omdat de eerste wereldbekers van het seizoen (Kattekoers en Ronde van Vlaanderen) al vroeg op het seizoen vallen.

Na 10 km ging ik al met 9 anderen in de aanval. Die kopgroep dikte stelselmatig aan tot 25 man. Uit die 25 man ging ik nog eens in de aanval met 6 anderen. We kregen echter nooit een grote voorsprong en moesten goed blijven samenwerken om voorop te blijven. In het zicht van de rode vod probeerde ik met een late uitval alleen aan te komen. Ik werd teruggehaald en ging direct nog eens, maar tevergeefs. Ik werd voor de 2e maal teruggegrepen. Het werd dus een spurt met 7 man waar ik toch nog een mooie 3de plaats kon behalen. Ik kon me dus in de kijker rijden en dit eerste podium heeft me veel motivatie gegeven om te blijven werken naar die grotere doelen toe.

Brussel-Opwijk-2016-113

Paris – Troyes: Sterk gevoel, opnieuw bevestiging.

Na een goeie en zware trainingsweek, waarvan 3 dagen met de nationale ploeg, startte ik zonder al te veel verwachtingen in de snelheidsrace van Mol. Ik trainde veel uren, in samenspraak met trainer Matthias, met het oog op de Nations Cup volgende week, dus ik kwam niet 100% fris aan de start.

In het begin van de koers hield ik me dan ook wijselijk wat afzijdig. Na 80 kilometer kreeg ik er zin in en trok ik zelf eens goed door en opeens was er een kopgroep van 19 man. De samenwerking verliep niet altijd vlot, maar toch kregen we uiteindelijk een maximale voorsprong bij elkaar gefietst van 40 seconden.

Op 4 km van het einde waagde ik mijn kans en probeerde ik alleen weg te komen, maar op een kleine 2 km van het einde werd ik jammer genoeg terug ingelopen. Het werd dus een spurt met beperkte groep, waar ik een mooie 4 de plaats uit de brand kon slepen. Ik kon met een zeer tevreden gevoel naar huis, zowel over de uitslag als over de conditie.

Komende zondag vindt de eerste grote afspraak van het seizoen plaats, namelijk de Nations Cup Gent-Wevelgem die verreden wordt met landenploegen. Daar probeer ik opnieuw een goed resultaat te behalen.

IMG_20160229_195049

 

Nations Cup Gent – Wevelgem

De eerste Nation’s cup van het jaar en mijn eerste selectie voor de nationale ploeg bij de beloften. Een wedstrijd op mijn trainingsparcours en dus startte ik met toch wat ambitie. Al snel ging er een groepje vandoor die maximaal 3 min kreeg. Wanneer we bijna in de Moeren waren, ontstonden er waaiers. Ik zat mee in de eerste waaier van een man of 20. Toch kwam alles terug samen door de tegenwind.

Eénmaal in de bergzone kon ik mij altijd goed vooraan houden. In de finale reden er 5 man weg die konden sprinten voor de overwinning. Ik zat in de achtervolgende groep van ongeveer 20 renners en werd 19 de. Een kleine ontgoocheling, maar toch een goed gevoel overgehouden aan die koers.

 

Ronde Van Vlaanderen

RVV

De Ronde van Vlaanderen was mijn tweede selectie voor de nationale ploeg na Gent-Wevelgem (Kattekoers). Het parcours was na de helse editie van vorig jaar wel sterk hertekend. Geen enkele kasseiberg uit de echte Ronde zat in het parcours: geen Taaienberg of Kwaremont, geen Koppenberg of Paterberg. Toch bleken de plaatselijke ronden met de Achterberg, de Boigneberg en de Wolvenberg taai genoeg om het peleton in groepen te laten scheuren.

De grote voorbereidende ronde was echter niet selectief genoeg. Een groepje van vijf kreeg een vrijgeleide van het peleton. Pas na 2/3 van de wedstrijd kregen we die terug in het vizier. Onder andere onder mijn impuls sloten we met een aantal anderen aan bij de beklimming van de Berendries. Samen met 13 anderen op kop en tal van verschillende nationaliteiten… dat zag er goed uit. Bij de eerste beklimming van de Wolvenberg was echter alles terug te herdoen.

In de plaatselijke ronden begon het spel van de ontsnappingen en van de wind. Ik kon me vooraan handhaven tot bij de afdaling van de Eikenberg. Bij het oprijden van de Boigneberg raakte ik verwikkeld in een serieuze valpartij. Ik ging over de kop, scheurde met mijn armen over het asfalt en bezeerde mijn bekken. Voor ik goed en wel kon rechtstaan, was mijn koers over. Beduusd ben ik nog tot aan de finish doorgereden. Toen heb ik gekozen voor de Rode Kruistent (een les uit de Paris-Roubaix van vorig jaar) en de laatste plaatselijke ronde heb ik laten varen. Gelukkig kon Christophe Noppe nog een mooie 12de plaats versieren. In het Belgische kamp was het anders wel kommer en kwel. Jenthe Biermans en Kevin Deltombe achteruitgeslagen door lekke banden en vooral Nathan Van Hooydonck die met een sleutelbeenbreuk een deel van zijn voorseizoen in rook ziet opgaan.

Piet Allegaert.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.