Stress voor een belangrijke prestatie, wat doe je ermee?

Hoe komt het dat je voor die eerste wedstrijd spanning ervaart? En wat doe je met die opkomende stress? Na een lange winter met veel duurtrainingen wil je het vaak onmiddellijk goed doen! Dit zorgt ervoor dat je jezelf vaak onnodig veel druk oplegt. Zo ontstaat wedstrijdspanning.

Er zijn daarnaast ook nog een aantal andere factoren die tot extra spanning kunnen leiden. Eerst en vooral het belang dat je toekent aan een wedstrijd. Hoe belangrijker een wedstrijd voor je is, hoe meer spanning dit vaak ook met zich meebrengt. Wat verwacht je van jezelf? Welke verwachtingen of doelen stel je voorop? Goed mogelijk dat je consequent de lat te hoog legt, wat de kans op wedstrijdspanning doet verhogen. Neig je daarnaast wat naar het perfectionisme, dan heb je waarschijnlijk ook vaker last van stress.

Het leren omgaan met fouten is ook een belangrijk punt. In een wedstrijd, waarbij vaak supporters aanwezig zijn, is het omgaan met fouten niet steeds evident. Zeker voor sporters met een vorm van faalangst vormt dit een extra pijnpunt. Je zelfvertrouwen speelt ook mee. In een competitieve omgeving zal minder zelfvertrouwen vaak meer spanning met zich meebrengen.

Begrijp het zeker niet verkeerd, een bepaalde spanning is belangrijk om goed te kunnen presteren. Als sporter is het daarom belangrijk om een goed evenwicht te vinden en te leren omgaan met een aanvaardbaar gevoel van spanning. Wie het gevoel heeft toch minder te presteren door die spanning kan vaak al een eindje op weg met ademhalingsoefeningen. Ook muziek kan veel sporters helpen om in zijn of haar ideale spanningszone te komen.

Bij ademhalingsoefeningen is het van belang je bewust te worden van je eigen ademhaling en op die manier meer tot rust te komen. Het oefenen gebeurt best op een moment met weinig spanning waarbij je heel bewust die ademhaling kan voelen en richten op het moment. (Er zijn verschillende oefeningen die aangeleerd kunnen worden.)

Wie teveel spanning ervaart kan voor zichzelf ook rustgevende muziek uitkiezen en die op de gepaste momenten beluisteren. Er bestaat speciale ontspanningsmuziek maar het belangrijkste is vooral dat je jezelf goed voelt bij de uitgekozen muziek.

Mentale training waarbij je leert omgaan met die wedstrijdspanning of stress kan heel wat sporters ondersteunen. Daarnaast kunnen ook een aantal kleine tips reeds helpen om het teveel aan spanning te verminderen. Probeer heel goed en duidelijk te plannen. Geef jezelf voldoende tijd om je voor te bereiden op die bepaalde wedstrijd. Richt je ook op haalbare doelen. Leg de lat niet te hoog, zowel om spanning voordien als ontgoocheling nadien te vermijden. Focus ook vooral op jezelf. Laat je niet afleiden door doelstellingen of prestaties van andere atleten uit je team of club. Iedereen sport op zijn niveau en haalt er het best mogelijke uit.

Heel veel succes gewenst bij jullie eerste wedstrijd!

Anouk – Mental Coach Pulso-Preventielab.

2 antwoorden
 1. Luc Vanderheeren
  Luc Vanderheeren zegt:

  Beste Anouk

  Kan je iets meer duiding geven in verband met bepaalde ademhalingsoefeningen voor de aanvang van een wedstrijd?
  Alvast dank bij voorbaat en vriendelijke groeten

  Beantwoorden
  • Matthias Boetens
   Matthias Boetens zegt:

   Beste Luc,

   Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om ademhalingsoefeningen. De oefeningen kunnen je helpen om je gedachten te verzetten vlak voor een wedstrijd maar daarnaast helpt het ook om je hartslag wat te doen dalen wanneer je teveel spanning of stress ervaart.
   Een eerste mogelijkheid is buikademhaling, waarbij je heel bewust gaat ademen met je buik. Bij spanning ga je namelijk vaak snel over naar borstademhaling, die is oppervlakkiger en zorgt voor een hogere hartslag.

   Een volgende techniek is ademen in een vierkant. Je gebruikt een vierkant in je omgeving om je ademhaling te controleren. Je volgt het vierkant met je ogen en gaat bij de eerste zijde inademen, de tweede zijde houd je je ademhaling vast, bij de derde zijde ga je uitademen en bij de vierde zijde ga je weer vasthouden. Dit kan je verschillende keren herhalen.
   Een laatste oefening is progressieve ademhaling. Daarbij ga je heel goed het verschil na tussen spanning en ontspanning in je lichaam en spieren. Je kiest een bepaald deel van je lichaam om op te spannen, dit ga je 15 sec vasthouden en nadien ga je uitademen en je opgespannen lichaamsdeel gaan ontspannen. Dit gebeurt op hetzelfde moment. Zo kan je verschillende delen van je lichaam overlopen. Deze oefening gaat je ook ontspannen.

   Er bestaan nog een heel pak meer oefeningen, het is steeds zoeken naar de juiste techniek bij de juiste persoon. Het succes met een bepaalde oefeningen kan dus sterk individueel verschillen.

   Anouk

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.