‘De Loopapps’ in het VRT nieuws: Handig hulpmiddel, voorzichtigheid geboden!

De Loopapps, die trouwens in grote getale aanwezig zijn, kwamen gisteren voor in het VRT nieuws. Niet alleen deze apps voor lopen zijn nu echt wel een hot item, maar ook bijvoorbeeld Strava & Zwift zijn sterk gebruikt en bemind in de fietsers community.

–> Bekijk hier het VRT nieuwsbericht

Kan je nu zomaar gaan trainen met een app? Daar hebben we toch enkele bemerkingen bij vanuit trainings – en gezondheidsoogpunt…

Technologie staat niet stil, gelukkig maar, dus ook in functie van beweging en gezondheid zijn de apps gaan boomen in aantal en in gebruik. Goed vinden we, want uiteindelijk is onze missie ook de mensen aan het bewegen krijgen, dat doen deze apps zeker! Het gebruik ervan is laagdrempelig en vaak gratis of zeer goedkoop. Bovendien meten ze alles wat je nodig hebt, dat maakt ook de opvolging door trainers en coaches makkelijker. Je kan nadien ook perfect jouw prestaties vergelijken met jezelf of anderen. Klinkt top! Maar zijn er dan geen addertjes ?

Zoals in het nieuwsbericht aangegeven is er toch voorzichtigheid geboden. Het DNA van de mens is te verschillend om te kunnen beweren dat je met één app iedereen gaat helpen. Hartslag is een goede meting, maar kan je dit getalletje zelf wel een plaats geven als sporter? Misschien ga je wel zo ver dat je je zones berekent via een online platform met formules ( vb. Karvonen). Maar ook daar weer: Deze formules hebben hun waarde, maar we zijn te verschillend om iedereen over één kam te scheren met die formule.

app

Onze conditietesten bewijzen het. Mensen met eenzelfde maximale hartslag vertonen vaak een volledig anders opgebouwde conditie en idem dito hartslagzones! Zij hebben dan ook nood aan een individueel verschillende begeleiding om gezonder en krachtiger te worden. Geef je lichaam dus niet zomaar over aan een applicatie. Leer je lichaam kennen en leg een test af om te begrijpen hoe je lichaam ontwikkeld is en welk type training je momenteel aankan. Eens je dit weet zal je de applicaties nuttiger kunnen gebruiken!

Verder is er ook nog het haantjesgedrag, of hennetjes gedrag want dit bestaat evenzeer. Simon Bartold omschreef dit fenomeen afgelopen weekend op het sportcongres te Gent met de alleszeggende term “Weekend Warriors”. Het vergelijken van elkaars data en het verspreiden van de gegevens op online media werkt dit gedrag in de hand. Iedereen wil beter, langer, sneller, uitdagender en vooral je trainingsmaatje kloppen. Vaak wordt er elke training gestreefd naar een besttijd op de applicatie en wordt er niet aan lange termijn opbouw gewerkt richting een doel. Blessures, overtraining en motivatieverlies volgen ontegensprekelijk. Het toeziend oog van een coach en een individueel schema controleren dit wél en zijn hun geld meer dan waard.

Gebruik dus zeker de apps, maar vergeet niet dat je geen programmeerbaar systeem bent. Je bent een mens, een levend organisme met unieke kenmerken. Probeer dan ook vooral eerst jezelf te begrijpen vooraleer je algoritmes loslaat op jouw lichaam.

Lang genoeg stilgezeten om dit te lezen, get up and move!

Matthias

2 antwoorden
 1. Sven Goyvaerts
  Sven Goyvaerts zegt:

  Dag Matthias,

  Bedankt voor jouw artikel. Luisteren naar je lichaam inderdaad, maar ook naar de persoon die naast jou loopt!

  Wij van het FLOKK-team merken dat apps mensen doen lopen, vaak kost wat kost, en dat deze minder inzetten op het sociale aspect of op veiligheid in het algemeen. Wij hebben 3 redenen opgelijst voor een meer sociale loopapp die runners veilig kan laten lopen:
  http://svengblog.blogspot.be/2016/10/3-redenen-voor-een-loopapp-die-runners.html

  Neem ook eens een kijkje op onze website http://www.flokkrunners.be, of volg ons op Facebook.

  Groetjes,
  Sven

  Beantwoorden
  • Matthias Boetens
   Matthias Boetens zegt:

   Sven, dank voor je reactie. Heb jullie artikel en app even bekeken en herken zeker ook de 3 redenen die jullie aangeven. Het sociale aspect van sport is en blijft belangrijk, alsook veiligheid. Mijn artikel is vooral geschreven uit bewegingswetenschappelijk oogpunt, met aandacht voor de fysiologische kant van het verhaal. Mooi concept trouwens dat jullie ontwikkelden!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.