Pulso-Preventielab atleet in de kijker: Sammy Schotte finisht Oman Desert Marathon!

The Road To Oman

 

Na een actieve voetbalcarrière besloot ik in april 2015 om te stoppen. Mijn wens was om ooit nog eens een marathon te lopen. In september was er de Alpro-Leiemarathon. Ik besloot om hieraan deel te nemen. Ik begon eerst enkele weken op eigen houtje te trainen, maar al gauw besefte ik dat daarvoor toch wel wat hulp nodig was. Ik koos ervoor om een eenvoudig 3-maanden schema te laten opstellen door Pulso-Preventielab.

Na 3-maand trainen liep ik de marathon uit in een tijd van 4u04’. Ik was echter gebeten door de loopkriebels en wou meer. Niet veel later besloot ik om me in te schrijven voor de marathon van Rotterdam in april 2016. Hiervoor stapte ik over op individuele begeleiding bij Pulso, om mijn grenzen verder te kunnen verleggen. De resultaten van de meer gedetailleerde schema’s bleven niet uit, 6 maand later liep ik al 45’ sneller dan mijn eerste marathon, met een tijd van 3u19’59’’.

Tijdens de voorbereiding vroeg een vriend of ik geen zin had om mee te gaan naar Oman. De Oman Desert Marathon, een race van 6 dagen en 165 km doorheen de woestijn, waarbij je al je benodigdheden voor deze race moet meedragen in een rugzak. Na enkele weken wikken en wegen viel het besluit: “Waarom niet!”

Vanaf dat moment begon een lange voorbereiding voor deze nieuwe uitdaging met Pulso coach Bart. Het werd een weg van talloze kilometers met op het einde tot soms wel 120 kilometer per week. De weken voor het vertrek optimaliseerde ik samen met diëtiste Louise Vandenbroucke mijn voedingsplan, gezien dit een van de belangrijke elementen was om de race te finischen. Ik had uitgerekend om de race te kunnen vervolledigen in 30u30’ en hoopte om eventueel in ideale omstandigheden de 24u te benaderen.

the-road-to-oman

Eens aangekomen in Oman begonnen de zenuwen toch serieus toe te nemen. Tijdens de eerste wedstrijd van 21km waren de zandheuvels redelijk beperkt, maar de aanpassing aan de omstandigheden zorgden ervoor dat deze race toch behoorlijk lastig was. Vanaf dag 2 waren de duinen een heel stuk hoger. Ik heb er verschillende te voet beklommen om zo energie te sparen om te kunnen lopen waar het vlakker was. Deze methode leverde me aan het einde van iedere race extra kracht op, waardoor ik in de laatste kilometers nog anderen kon inhalen. Daardoor eindigde ik uiteindelijk na 165 km op de 17e plaats met een tijd van 22u21’07’’, met als beste resultaat de 11e plaats tijdens de marathonstage

the-road-to-oman-1

Ik was echt verrast dat ik deze race zo ‘vlot’ tot een goed einde kon brengen. Het prikkelt me alleen maar meer om in de toekomst nog meer uit mezelf te halen. Met behulp van coach Bart ben ik er zeker van dat ik nog grenzen kan verleggen. Bij deze wens ik het ganse Pulso-preventielab team te bedanken voor hun hulp en raad.

 

Sammy Schotte

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.