De nieuwe TRAININGPEAKS Connect IQ app getest!

Good news!

Garmin en Trainingpeaks hebben de handen in elkaar geslagen om een tool te bouwen voor coaches én atleten dat juist trainen een pak makkelijker maakt. Waar ze vroeger reeds het uploaden van files makkelijk maakten via de link tussen Garmin Connect en je trainingpeaks agenda, gaat het nu nog een stap verder. De trainingen gemaakt met de Work Out builder door de coach kunnen nu automatisch geladen worden in jouw toestel, waardoor je nooit meer moet nadenken op training welk blokje aan welke hartslag moest afgelegd worden. Tijdsbesparing dus voor jou als atleet! Omdat deze tool echt een mooie aanvulling is op alle beschikbare apps en toestellen, zijn we bij Pulso er meteen mee aan de slag gegaan en hebben het een en ander getest. Ziehier onze eerste bevindingen en tips rond het gebruik van de Connect IQ app.

Hoe installeren?

Eenvoudig, download de app hier op je pc. Vervolgens kan je via Garmin Express je toestel synchroniseren met je pc en de Connect IQ app is geïnstalleerd! Nadien moet je de Connect IQ app op je Garmin koppelen met je telefoon, de instructies hiervoor worden mooi op je trainingstoestel weergegeven na het aanklikken van de app onder de IQ folder op je Garmin. Noodzakelijk is wel dat je de Garmin Connect app op je Smartphone hebt staan.
Een andere mogelijkheid is om via je smartphone in Garmin Connect zelf (Connect IQ) de app te zoeken, downloaden en installeren via bluetooth.

Opgelet, deze nieuw ontwikkelde app werkt slechts met een beperkt aantal toestellen. De Edge 1000, Edge 820 en Edge 520 ondersteunen de werking, alsook de Forerunner 735 XT, Forerunner 935 en de Fenix 5, 5S en 5x.

Hoe gebruiken?

Eens je het bovenstaande allemaal hebt doorlopen, is het eigenlijk heel eenvoudig. Vanuit Pulso zijn we stilaan overgeschakeld met het plannen van de trainingen in Trainingpeaks via de Work Out Builder. Dit laat je toe om online een grafiek te zien van je training, die in één oogopslag toont wat je moet doen. Dit type trainingen kan je vanaf nu inlezen op je Garmin. Let wel, je zal enkel de training zien van de dag waarop je je Garmin raadpleegt!

Het is vereist om je Garmin te laten communiceren met je Smartphone op het moment dat je wil synchroniseren die dag. Bluetooth moet dus aanliggen, eens de training is gesynchroniseerd mag je dit terug uitzetten, gezien dit de batterijduur van je Garmin verkort. Bovendien is het heel belangrijk dat je zelf ook de juiste trainingszones in je Garmin hebt ingesteld in functie van het juist uitvoeren van de training!

Deze vind je terug in Trainingpeaks, daar noteren wij ze steeds als coach. Heb je geen zones dan kan je deze eventueel berekenen, maar de beste methode is nog steeds een inspanningstest af te leggen. Alleen zo weet je perfect aan welke hartslag je de juiste vorderingen kan maken.

Klik op de app op je Garmin, verbind met je telefoon en je zal je work out zien verschijnen. Je kan hier globaal zien wat van je wordt verwacht op je trainingsdag en nadien klik je op “rijden”. Nu ben je klaar om te starten, get on your bike and press play!

Hoe het werkt?

Nu krijg je in je dataveld op je Garmin een volledige trainingssturing, via hartslag of power, die je coach had ingepland op Trainingpeaks. Het toestel zal je via 5 bieptonen aangeven dat een nieuwe blok eraan komt en via info op het scherm weet je perfect waar je zit in je training ( zie foto’s), ook als je niet op het dataveld van je Connect IQ app zit, krijg je deze meldingen. Bovendien kan je visueel heel mooi zien of je jouw zones respecteert of niet. Volg de richtlijnen van je toestel en zo kom je thuis met de ideale afgewerkte training!

 

Tips:

–        Zorg voor juiste zones op je toestel (hartslag of wattage).

–        Gebruik dit vooral voor gestructureerde work outs met blokken of sprints, voor lange duurtraining heeft deze applicatie iets minder nut.

–        Communiceer goed met je trainer om te werken op wattage of hartslag, want in Trainingpeaks kan maar 1 parameter worden gebruikt per training in de Workout Builder.

–        Probeer dit eerst even uit op een verkeersluwe weg, constant op je schermpje kijken om alles te leren kennen is niet veilig op drukke wegen!

Zoals collega Bart enthousiast kwam binnengewandeld deze ochtend: ‘ De cirkel is rond!’.

|| Testen – Plannen – CORRECT Trainen – Analyseren – Evalueren – Opnieuw testen ||

Alles kan nu met je Garmin en Trainingpeaks perfect gecoördineerd worden, zonder extra werk voor de atleet. Eens je dus via een test weet waar je staat, kan je heel gestructureerd werken aan je conditionele progressie. Geen excuses meer …

Heb je nog vragen over testen of trainingen dan kan je deze mailen naar matthias.boetens@pulso-preventielab.be

Go out and try!

Matthias

6 antwoorden
 1. Tom
  Tom zegt:

  Komt deze app ook nog voor de FR 235? Momenteel erg tevreden van maar het scherm in trainingsmode (tijdens het doen van een Garminworkout is een beetje magertjes en slecht te zien midden in een workout

  Tom

  Beantwoorden
 2. Sjoerd
  Sjoerd zegt:

  Beste,

  Mijn garmin is gekoppeld met mijn gsm via de Garmin App connect als ook is de garmin gekoppeld met trainingpeaks maar hij wilt mijn training niet uploaden hoe kan dit?

  Bedankt alvast.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.