Atleet in de kijker: Marathonbelevenis Wim Lagae smaakt naar meer.

Linkeroever, zondag 23 april 2017, 8.45u.  In het aprilzonnetje verpoos ik nog even op de drempel van het REV Performance Center, vlak onder de gevelslogan: “Experience the REVolution”.  Wie van de REV kinesitherapeuten had mij enkele jaren geleden, toen ik van de ene loopblessure naar de andere sukkelde, een start in de DVV Antwerp marathon durven toedichten?

No stress.  Ik moet alleen mijn ‘stinkende’ best doen en treffelijk de finish halen.  Wat een mentale verademing vergeleken met mijn wonder(koers)jaren, toen mijn gemoed door concurrenten, windrichting, regenkans, vluchtheuvels en andere tactische toevallen beroerd werd. Toen ik twee jaar geleden de triatlonweg insloeg opende zich een nieuwe wereld. Bart van Pulso leerde mij slimmer, dus meestal trager, trainen met focus op blessurepreventie en een graduele verhoging van mijn sport- en loopbelastbaarheid. En 15 triatlonfinishes (foto) en 7 halve marathons later heb ik de métier van een gedoseerde wedstrijdopbouw en grammetjes koolhydratenopname per wedstrijduur beter onder de knie.

In de startbox stel ik vast dat ik niet de enige oudere diesel ben, die door de Antwerpse lage emissiezone zal toeren.  Ook ontwaar ik nog veel lopers met het masterplan om zo lang mogelijk de twee tempomakers met de 3u59m vlag te volgen. Volgens plan kan ik met lichte overschot rond de bovengrens van mijn extensieve zone de hazen volgen. In een groep van pakweg 300 lopers passeer ik kilometer tien aan 54m54s …  als 1.407ste van de 2.400 deelnemers.  Het eerste wedstrijduur leggen we 10,7km af.  Vanaf kilometer 16 nestel ik me meer voorin in de groep.  Al kost dit me meer energie dan me lief is, ik wil niet toegeven aan de verleiding om af te zakken in het loperpeloton.  In mijn hoofd tel ik af tot aan km 21: oud-studiegenoot en vriend Wim Vanderbeken – 6 marathons tussen 3u30m en 3u43m op zijn teller – wacht me daar op om me verder op de fiets te begeleiden.  Op het halve marathonpunt passeer ik opgelucht Wim en kom ik na 1u59m12s door … als 1.333ste.

De aanwezigheid van Wim zorgt voor wat afleiding.  Met tussenpauzes loop ik naast hem, reikt hij me drinkbus, gel of nougatreepjes aan. We houden elkaar goed in de gaten: Wim fietst meestal naast of net voor onze groep. Hij coacht me zuinig, kordaat en to the point. Tevens luister ik naar zijn spoedcursus citymarketing, van Boekenbergpark over Rivierenhof tot Park Spoor Noord.  Ik verbaas me over de diversiteit en uitgestrektheid van de Antwerpse metropool. Even gaan mijn gedachten uit naar burgemeester Bart De Wever die even achterop ook aan het zwoegen is – en uiteindelijk zal finishen in een respectabele 4u13m. Na exact 3u marathon passeer ik het 32km bord: euforie, een nieuw persoonlijk record! Maar al snel – te snel om er echt van te genieten –  relativeer ik die prestatie. Chapeau voor broer Bart die zijn vlugste marathon in 3u07m afwerkte. Triatleet en fietsderny Maarten Seghers dook zelfs in de Iron Man in Hawaii nipt onder de drie loopuren. Pfff …

Mijn aanvankelijke dagdroom om aan km 30-32 als een vrolijke hinde te demarreren uit het uitgedunde peloton heb ik moeten laten varen. Helaas overstegen mijn sportvoornemens opnieuw mijn realisaties. Mijn voetzolen branden elke kilometer harder en de kilometertijden op mijn Garmin (5m36 à 5m40s) spreken het gevoel van versnellende tempobeulen staalhard tegen. De tips van Wuyts en De Cauwer indachtig blijf ik mezelf verplichten om wat te eten en te blijven drinken. Ik wil binnen de 4u arriveren en moet daarom deze groep bijhouden.

Ik kijk nu telkens uit naar een volgend waterbevoorradingspunt, omdat de pacers daar een bekertje water mee graaien en even halt houden. Door mijn privé ravitaillering kan ik dan telkens een vijftigtal plaatsen opschuiven en van enkele tragere loopseconden genieten. Wim beklemtoont daar nogmaals dat na het Rivierenhof – en dat zou er nu toch al enkele kilometers aankomen – de finish in zicht zou zijn. We zijn nu de kaap van de 35km, mijn maximale trainingsafstand,  voorbij. Wat nu nog volgt, is dus een grote sprong in het onbekende. Tijdens de eindeloze Rivierenhof doorsteek tovert mijn ervaren buddy mijn finalebidon met Coca-Cola te voorschijn.  Na Park Spoor Noord doemt het MAS op. Ondanks de kasseistroken die mijn verbrande voetzolen geselen, staat mijn sportmoreel vanaf nu op zenit. Tussen kilometer 38 en 41 haal ik nog gemiddeld 11,1 km/u uit de kast (5m36s; 5m26s; 5m30s en 5m25s). De vlak geasfalteerde slotkilometer én de Scheldekaaien geven me vleugels: 5m08s (11,69km/u)! Over de blauwe loper van de laatste 195m haal ik de finish aan het stadhuis in 3u57m40s …. als 1.107ste. Dankzij mijn slotoffensief  realiseer ik, conform het loopsporthandboek, een negative split: met 1u58m28s is mijn tweede marathonhelft 44s vlugger dan de eerste.

Met een ‘opdracht volbracht’ gevoel wandel ik, stuk peperkoek in de hand en medaille om de nek, voorzichtig richting Groenplaats. Marathonsupporters verdringen er de dagjestoeristen. Na vier uren in the zone begint het te dagen dat het gewone leven verder is blijven tikken.  Een moeder met dochter durft mijn vriendelijk verzoek om even het thuisfront te informeren niet te weigeren. Ze luisteren geamuseerd mee naar een kinderstemmetje dat instant vraagt hoeveel kilometer ik nog moet lopen? In dezelfde adem schakelt Robin over naar zijn wilde plannen om straks naast boer Dirk in een Claas Arion tractor over de weidse Wase velden te denderen. Over passies valt nu eenmaal niet te discussiëren.

Op zaterdagochtend 6 mei sprint de Keniaan Eliud Kipchoge op het Formule 1-circuit in het Italiaanse Monza naar een tijd van 2.00.25 op de marathonafstand. Ter info: het marathonwereldrecord bedraagt 2.02.57. Media schamperen dat het kunstmatige Nike marketingproject – optimaliseer parcours, hazenwerk, middenzool schoen, brandstof, … en breek de marathonbetonmuur van 2u. – mislukt is.  Maar een mens heeft nu eenmaal zijn limieten. En die zijn mij niet onbekend…

Wim Lagae

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.