Techniekanalyse

Word een betere zwemmer!

Onderstaande video lijkt op het eerste zicht om te lachen, maar dat is het helemaal niet. Eric Moussambani werd toegelaten tot de Olympische Spelen in Sydney (2004) via een wildcard voor ontwikkelingslanden zonder trainingsfaciliteiten. Zijn tijd was niet om over naar huis te schrijven, maar zijn volharding een mooi voorbeeld voor velen. De Olympische gedachte werd hier eer aan gedaan. Toch wil ieder van ons liever winnen dan deelnemen, al kan winnen vele vormen aannemen. De finish van een event halen is evenzeer winnen als uit het verbeteren van jouw vorige tijd op een bepaalde afstand of het halen van een podium.

Is jouw tweede 50 meter zwemmen ook altijd een stuk minder goed dan jouw eerste, of slaag je er voorlopig niet in om je zwemtijden te verbeteren? Dan wordt het tijd om te werken aan je techniek, de belangrijkste factor voor een goede zwembeurt in eender welke discipline of sporttak met zwemmen als onderdeel. Onze zwemcoach Stefaan Maene, eveneens met Olympische ervaring, helpt je met passie en ervaring verder om je techniek te optimaliseren.

Blijf niet bij de pakken zitten en zet in deze winter de eerste stap richting progressie naar volgend seizoen toe, Eric deed hetzelfde. Vier jaar later zwom hij in aanloop naar de Spelen tijden die onder de 57sec doken!

Enkele ervaringen van sporters die de stap reeds hebben gezet:

Matthias K. : Ondertussen een paar maand bezig met de wekelijkse trainingen bij Stefaan Maene.
Niet alleen een zeer leuke sfeer en professionele begeleiding maar ook lastige pittige techniek trainingen.
Mijn tijden zijn ondertussen van 40min op 1900m in de halve triatlons naar 34min op 1900m.
Hard work pays off!

Jan H. : De zwemlessen die Stefaan geeft zijn georganiseerd in kleine groepen, waardoor ze heel persoonlijk zijn. Er is steeds interactie met de trainer tussen de oefeningen door en de oefeningen zelf zijn aangepast aan het niveau dat je hebt als zwemmer. Na elke oefening krijg je duidelijk feedback over wat goed was en wat beter kan. Ook na de les is Stefaan er voor nog een aangename babbel.

Peter C. : Sinds ruim één jaar volg ik technieklessen onder de leiding van Maene Stefaan om zo mijn techniek crawl  te verbeteren. Wetende dat ik 2jaar terug geen 25m crawl kon zwemmen en amper enkele honderden meters schoolslag, sta ik vandaag mede door Stefaan al vrij ver. Stefaan werkt enorm persoonsgebonden, evalueert elke zwemmer individueel en geeft elke zwemmer ook aandachtspunten en werkpunten mee. Tijdens de lessen wordt er voldoende tijd genomen voor elke zwemmer en wordt ook elk niveau zwemmer aanvaard, wat voor mij persoonlijk zeer aangenaam was. De lessen gegeven door Stefaan zijn top en zeker voor iedereen een serieuze meerwaarde. Ik sta persoonlijk vandaag veel verder dan gehoopt (reeds 2 kwarttriatlons achter de rug) en hoop ik nog heel veel evolutie te maken onder Stefaan zijn begeleiding !

Sofie P. : Vorige zomer hebben onze kinderen zwemles van Stefaan gekregen. Ze hadden niet altijd zin maar toch wist Stefaan hen telkens te motiveren en hebben ze heel wat uit de lessen geleerd. Remi oefende nadien het meeste verder en heeft de techniek echt onder de knie. Ik ben super tevreden,  er volgen zeker nog meer lessen! 

Geert S. : Reeds 10-tallen jaren ga ik ieder week mijn 100-tal baantjes trekken. Af en toe gaat mijn dochter Marthe (11 jaar) mee en moet ik vaststellen dat zij mij vlotjes voorbij zwemt. Wellicht zit haar mooie zwemtechniek, die ze al een paar jaar aangeleerd krijgt bij IKZ, daar voor veel tussen. Via IKZ kwam ik in contact met haar trainer Stefaan Maene. Hij gaf me een korte uitleg over zijn aanpak via Pulso. Kort daarna spraken we af voor een drietal trainingssessies in het Olympiabad te Brugge, samen met nog twee andere collega’s. We begonnen met een individuele video-analyse en een opvolgingsgesprek. Uit deze analyse heb ik veel bijgeleerd. De ligging in het water, het insteken van de armen, het ademhalen etc. kwamen aan bod. Het is vooral het zien van je eigen fouten en de bewustwording ervan, die mij in de daaropvolgende en huidige zwemsessies beter laten zwemmen. Het is de ideale beginbasis voor een verder verbetering van jouw eigen zwemtechniek (en vergt eigenlijk maar een kleine inspanning).

De lessen gaan steeds door op dinsdag en donderdagavond. Voor inschrijven of meer informatie rond zwemtechniek: Stefaan.Maene@pulso-preventielab.be

Go for it!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.