Rugscholing en stabilisatietraining

Rugscholing

Tijdens de rugschool of nekschool geven we de patiënt individueel inzicht in zijn eigen rug- en/of nekproblematiek door hem of haar kennis te laten maken met de anatomie en biomechanica van de rug en de nek. We leren de patiënt functioneel te bewegen zonder rug en nek te gaan overbelasten.

We geven ergonomisch advies zowel voor thuis- als werksituaties:

  • Hoe til ik een doos op?
  • Hoe kuis ik?
  • Hoe werk ik in de tuin?
  • Hoe was ik mijn auto?
  • Zit ik correct aan mijn bureau?
  • Wat doe ik tijdens lange vergaderingen?

Verder gaan we bepaalde oefeningen aanleren om meer rugstabiliteit te bekomen, via het specifiek aanspannen van bepaalde rugspieren, bekkenbodemspieren, buikspieren. Voor de nekstabiliteit leren we nekspieren, schouderspieren en schouderbladfixerende spieren aanspannen.

Stabilisatietraining

Tijdens het sporten wordt kracht overgezet van het ene lichaamsdeel op het andere. Hierbij is een sleutelrol weggelegd voor de rompspieren. Zij fungeren als stabilisator van het lichaam. Optimale rompstabiliteit wordt bepaald door de spiergroepen in bekken, heup en romp. Wanneer zij het lichaam in balans houden, zullen ook de spieren op andere plaatsen in het lichaam optimaal functioneren.

Rompstabiliteit draagt bovendien bij tot de preventie van blessures. Wanneer de rompspieren niet voldoende sterk zijn, neemt de stevigheid van de wervelkolom af. Die is dan gevoeliger voor overbelasting en de ideale voedingsbodem voor blessures. De jongste jaren is binnen de sportwereld de aandacht voor rompstabiliteit dan ook de hoogte ingeschoten.C ore stability vormt inmiddels een essentieel onderdeel van medische sportscreening en sporttraining. 

Team

Yente Dourte

Yente Dourte

Bachelor sport en beweging - Minor Sports Performance