Yente Dourte

Als jonge, energieke kerel had ik al snel een overvolle agenda omwille van de diversiteit aan sporten die ik uitoefende, nl. voetbal, zwemmen, atletiek, gymnastiek en ook tafeltennis. Elke sport boeide me tot ik op 10-jarige leeftijd kampioen van Wallonië werd in de sport die toen eigenlijk al mijn voorkeur genoot: het motorcross. Nadien volgden er nog tal van mooie titels en resultaten. Het hoogtepunt in mijn motorcross-carrière kwam er toen ik op 18-jarige leeftijd de kans kreeg om deel te nemen aan het volledige seizoen van het Europees kampioenschap motorcross in de EMX 250 klasse. Een onvergetelijke ervaring die jammer genoeg te snel eindigde door een nek- en rugfractuur. Na een lange revalidatie en een aantal nieuwe blessures, opgelopen tijdens de voorbereidingen voor het nieuwe motorcross seizoen, besloot ik om de motor aan de kant te zetten. De tijd was rijp om nieuwe sporten te verkennen. Na eventjes te proeven van wielrennen en triatlon, ging mijn voorkeur toch uit naar het wielrennen. Vooral het mountainbiken sloot heel nauw aan bij mijn trainingen van vroeger als motorcrosser.

Het coachen van atleten kruiste voor het eerst mijn pad na mijn blessures in 2016. Voor het oplopen van m’n blessure werd ik op professioneel niveau begeleid en leefde ik 100% voor mijn sport. Dit was een aantal atleten niet ontgaan en tijdens mijn revalidatieperiode contacteerden ze mij met de vraag of ik hen wou bijstaan met hun trainingen. De keuze voor de studierichting als bewegingsdeskundige lag in het verlengde van het coachen en bijgevolg was de stap snel gezet. Na een Erasmus opleiding Sports Performance in Nederland kreeg ik de mogelijkheid om een professioneel motorcross team tijdens het volledige Europese seizoen te begeleiden en te coachen. Dit gaf mij de kans om ervaring op te doen als coach van enkele getalenteerde, weliswaar jonge, atleten in de sport die me steeds nauw aan het hart zal liggen. In 2018 studeerde ik af en startte ik mijn eigen onderneming op vraag van enkele atleten die ik begeleidde tijdens mijn stage. Mijn atletenbestand en mijn ervaring als trainer zijn stelselmatig gegroeid doorheen het jaar alsook de resultaten die voortvloeiden uit de begeleiding en coaching.

Als jonge coach is het vanzelfsprekend dat je steeds je eigen limieten wil verleggen en dat is meteen ook de reden waarom ik met plezier in dit avontuur stap bij Pulso-Preventielab. De begeleiding van wielrenners staat al jaar en dag bekend om zijn professionele omkadering, waar ik maar al te graag deel van wil uitmaken. De wetenschappelijke visie en het oog voor kleine details, die ik bij Pulso terugvind, sluiten sterk aan bij mijn opleiding in Nederland. Daarom verheug ik me erop om toe te treden tot dit team!

Don’t limit your challenges, challenge your limits!”